Rengöra köksluckor – så gör du

av | mar 22, 2021 | Kunskapsbank

Om du har läst de tidigare städartiklarna i vår kunskapsbank är du troligtvis medveten om att hela bostaden ska rengöras grundligt vid en flyttstädning. Något som givetvis inkluderar köksluckorna. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att rengöra dina luckor på bästa möjliga sätt!

 

Har du problem med smuts och fett på luckorna?

Det är väldigt många som upplever att köksluckorna lätt blir smutsiga. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på att det matos och fett kan skapa en otrevlig beläggning på luckorna.

Många gånger är det även så att man råkar ha mat på fingrarna (från det att man håller på i köket) och därav kletar ner såväl handtag som luckor. Har man barn så är det inte heller ovanligt att de tar på luckorna med smutsiga händer och efterlämnar allt ifrån fingertryck till matrester.

 

Så rengör du dina köksluckor steg-för-steg

Nedanför har vi samlat en handfull tips och råd som hjälper dig att rengöra köksluckorna, så att de blir skinande rena.

 

1. Ta bort fettfläckar med vegetabilisk olja

Om du har stora problem med fettfläckar och beläggningar på dina köksluckor är det viktigt att du först tar itu med dessa. Något som fördelaktigen kan göras med en vegetabilisk olja såsom rapsolja.

Det kan verka aningen konstigt men faktum är att fett löser upp fett på ett enkelt och effektivt sätt!

Häll enkelt några droppar vegetabilisk olja på en trasa och gnugga på fettfläckarna till dess att de lösts upp. Därefter torkar du av luckan så att den blir torr och ren. Som om detta inte vore nog får luckorna en glansig yta och en härlig finish.

Är du tveksam till metoden och har luckor som är tillverkade av ett känsligt material, rekommenderar vi dig att testa på en liten yta innan du ger dig på resterande luckor.

 

2. Använd diskmedel eller såpa 

Har du inga större fettfläckar eller beläggningar på dina luckor går det vanligtvis utmärkt att använda sig av diskmedel eller såpa.

På luckor som inte har en träyta går det vanligtvis bra att använda sig av gammalt hederligt diskmedel. Vill du vara på den säkra sidan, alternativt har köksluckor av trä, är såpa att föredra. Ett skonsamt alternativ för både luckor och miljö. Blanda ljummet vatten och såpa i en hink, lägg ner en trasa, vrid ur och torka av!

 

3. Se till att rengöra samtliga ytor

Glöm inte att torka av luckornas ovansida och eventuella frästa grepp, då det oftast samlas mycket damm på dessa platser. Även vanliga handtag och knoppar ska såklart torkas av, likt luckornas insida.

Har dina luckor svåråtkomliga ytor som frästa grepp, ramar eller andra mönster, kan det även vara en bra idé att plocka fram dammsugaren. På så sätt kan du vara säker på att komma åt överallt.

 

4. Torka av med en torr trasa 

Efter att du rengjort luckorna och handtagen bör du även torka av dem en torr trasa. På så sätt undviker du att det uppstår vattenfläckar eller ränder, som annars kan göra att luckorna upplevs som flammiga.

 

5. Upprepa vid behov

Upplever du fortfarande att luckorna är smutsiga? Då kan du upprepa ovanstående procedur en gång till.

 

Överlåt städningen till Flyttfabriken

Att rengöra luckorna är, som tidigare nämnts, bara en av de många uppgifterna som ska göras i samband med en flyttstädning. Alla utrymmen och ytor i hemmet ska trots allt städas och rengöras, och det grundligt.

Vill du få mer tid över till annat, kan du med fördel överlåta städningen till oss på Flyttfabriken. Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg på Reco.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.