Vattenfläckar på marmor – så får du bort dem

Få offert

Marmor är ett material som blivit minst sagt populärt. Det återfinns numera i de flesta hem och pryder allt ifrån bänkskivor och köksbord till fönsterbänkar. Vad många däremot upptäckt är att marmor är ett känsligt material som bl.a. kan bli utsatt för vattenfläckar. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du avlägsnar dessa fläckar!

Marmor – ett vackert men känsligt material

Som nämnts inledningsvis är marmor ett material som blivit omåttligt populärt under de senaste åren. Något som inte är särskilt konstigt med tanke på dess vackra och karaktäristiska utseende!

En nackdel med materialet är däremot att det är förhållandevis poröst i jämfört med andra naturstenar. Den porösa ytan gör marmorn känsligare än andra stenar. Det är också därför som det kan uppstå vattenfläckar samt andra missfärgningar.

5 tips för att få bort vattenfläckar från marmor

Ja, marmor är ett vackert men känsligt material. Om du tillhör en av dem som råkat ut för vattenfläckar på exempelvis bänkskivan, fönsterbänken eller köksbordet, kan du med fördel försöka avlägsna fläckarna med hjälp av nedanstående tips:

1. Torka bort vätska direkt

Först och främst vill vi tipsa dig om att torka upp eventuellt spill med en gång. Ju längre vätskan får ligga på marmorn, desto större är risken att det blir fläckar!

Undvik även att ställa ner vattenkannor, vattenglas eller liknande direkt på bänkskivan eller bordet. Chansen är nämligen stor att det finns vätska på undersidan. Vätska som riskerar att leda till otrevliga vattenringar.

2. Använd ljummet vatten och en svamp

Som tur är kan enkla fläckar oftast avlägsnas med hjälp av ljummet vatten och en svamp. Blötlägg svampen tills den är fuktig och skrubba sedan på fläckarna innan du torkar rent ytan med en torr trasa.

Har du tur är detta det enda du behöver göra för att få bort fläcken från marmorn!

3. Använd bakpulver

Om vattnet och svampen inte är tillräckligt kan du pröva på ett husmorstips som inkluderar bakpulver. Blanda bakpulver och vatten tills du får en pastaliknande konsistens. Applicera pastan på fläcken och låt den sedan verka i allt ifrån 30 minuter ända upp till 2 timmar.

Vad som kommer hända när bakpulverpastan torkar är att den drar ut vätskan från marmorn. När tiden passerat kan du ta en fuktig trasa och avlägsna pastan. Avsluta sedan med att torka av ytan med ljummet vatten och en svamp.

4. Använd ett milt rengöringsmedel

Om du fortfarande inte blivit av med fläcken, alternativt inte vill använda dig av husmorskuren, kan du med fördel använda dig av ett milt rengöringsmedel såsom grönsåpa. Det bör göra susen!

5. Använd ett rengöringsmedel som är avsett för marmor

Sist men inte minst kan du såklart använda dig av ett rengöringsmedel som är särskilt avsett för marmor.

Överlåt städningen till Flyttfabriken

Ska du flytta till en ny bostad? Då måste din befintliga bostad genomgå en s.k. flyttstädning, vilket innebär att samtliga utrymmen och ytor ska rengöras. Och det grundligt. Om du vill få mer tid över till annat som är viktigare, kan du med fördel överlåta flyttstädningen till oss på Flyttfabriken!

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.