Rekommenderat företag 9 år i rad hos reco.se

Tips för att ta bort mörka fläckar från parkettgolv

Mörka fläckar på parkettgolvet är aldrig roligt. Framförallt inte om du ska flytta och lämna över bostaden till någon annan. Här tänkte vi därför dela med oss av våra bästa tips och råd för hur du avlägsnar mörka fläckar från parketten!

Så tar du bort mörka fläckar från parkettgolvet

Det finns många olika anledningar till varför det blir fläckar på parketten. Allra vanligast är däremot att man tappar ut någonting. Beroende på vad det är för typ av fläckar på golvet samt vilken typ av material du har på parketten, kan olika metoder behöva användas.

Nedanför delar vi med oss av fem tips som hjälper dig att avlägsna fläckar från parkettgolvet:

1. Försök torka upp spill så snabbt som möjligt

Först och främst vill vi rekommendera dig att torka upp eventuellt spill så snabbt som möjligt. En stor anledning till att det blir fläckar på golvet är nämligen att man låter utspilld mat, dryck eller annat ligga kvar på golvet alldeles för länge.

Genom att torka upp sådant direkt minskar du risken för att det ska uppstå fläckar från första början.

2. Använd bakpulver och vatten

Har olyckan väl varit framme och du upptäcker att det uppstått fläckar på golvet, kan du med fördel använda dig av bakpulver och vatten. Ett smart husmorstips som effektivt avlägsnar fläckar från exempelvis frukt, vin, urin och liknande.

Blanda lite bakpulver och vatten tills det får konsistensen av en smet/pasta. Applicera därefter pastan på fläcken och låt verka i någon timme. Ta sedan bort den försiktigt med en fuktig trasa och eller kökskniv.

3. Använd ättika

Ett annat husmorstips är att använda ättika. En naturlig och skonsam lösning som fungerar utmärkt när du vill avlägsna fläckar. Blötlägg en trasa med lite ättika och gnugga på den fläckiga parketten. Låt sedan trasan ligga kvar på fläcken i 5-10 minuter innan du gnuggar en sista gång.

4. Använd aceton

Skulle det vara så att husmorstipsen inte fungerar, kan du ta till ett starkare rengöringsmedel såsom aceton. Här gäller det däremot att du vet att golvet inte tar skada. Är du osäker kan du prova att använda det på en liten yta.

Blötlägg en trasa med lite aceton och gnugga sedan på fläcken. Väl borta kan du torka av ytan med vatten, så att det inte finns kvar några acetonrester på golvet.

5. Slipa om golvet

Har du fortfarande problem med mörka, kanske till och med svarta fläckar på golvet? Då är det ett tecken på att parketten skadats och blir betydligt svårare att åtgärda. Det kan vara så att du är tvungen att slipa om golvet.

Innan du gör detta bör du däremot kontrollera så att det är möjligt att göra med din parkett samt ta reda på hur du bäst går tillväga för att lyckas med detta.

Överlåt städningen till Flyttfabriken

Ska du flytta till en ny bostad och önskar hjälp med flyttstädningen? Vänd dig då till oss på Flyttfabriken!

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.