Ta bort fläckar från tapet – så gör du

Få offert

Det är inte ovanligt att tapeterna där hemma blir fläckiga. Som tur är går de allra flesta fläckar att avlägsnas på ett enkelt och effektivt sätt. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att ta bort fläckar från tapeten!

Så tar du bort fläckar från tapeten

Fläckiga tapeter är något som de flesta har råkat ut för. Inte minst om man har små barn hemma som tagit på tapeterna med smutsiga och kladdiga fingrar, alternativt ritat på den med bläck- eller tuschpenna. Olyckor kan lätt hända men som tur är går det att avlägsna de flesta fläckar på ett enkelt och effektivt sätt!

Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips och råd för att få bort olika typer av fläckar från tapeten:

Börja med att kontrollera vad tapeten tål

Först och främst gäller det däremot att kontrollera vilken typ av tapet du har och vad den tål. En del tapeter är nämligen mer känsliga än andra och riskerar att gå sönder om du använder fel metoder!

De allra vanligaste typerna inkluderar:

Textiltapeter

Textiltapeter är känsliga mot starka kemikalier och lösningsmedel. Därutöver bör den aldrig gnuggas med en trasa eller liknande.

Vinyltapeter

Likt textiltapeterna är vinyltapeterna känsliga mot starka lösningsmedel som aceton, ammoniak och liknande. Undvik därför att använda dessa ämnen och kontrollera alltid innehållsförteckningen om du använder ett färdigköpt rengöringsmedel!

Oplastade papperstapeter

Oplastade papperstapeter är väldigt känsliga och tål inte vatten överhuvudtaget.

Plastade papperstapeter

De plastade papperstapeterna är lite tåligare och kan därför torkas av med vatten.

Så tar du bort fettfläckar från tapeten

Fettfläckar är vanligt förekommande. För att få bort dessa bör du först och främst avlägsna eventuella rester. Det kan vanligtvis göras med nageln eller en vanlig kökskniv. Var däremot försiktig så att du inte skadar tapeten.

Nästa steg är att ta itu med själva fläcken. För att lyckas med detta kan du antingen använda dig av en mirakelsvamp eller ett husmorsknep. Det knep som vi syftar på är pudra fläcken med potatismjöl. Låt mjölet verka under några minuter och ta sedan bort det med en mjuk borste eller dammsugaren!

Anledningen till att potatismjölet fungerar så pass bra är för att det absorberar fett och vätska.

Så tar du bort bläck och tusch från tapeten

Om det har råkat komma bläck eller tusch på väggen är det fördelaktigt om det tas bort så snabbt som möjligt, innan färgen har hunnit torka in i tapeten.

Har du en plastad tapet går det vanligtvis bra att använda sig av lite t-sprit för att avlägsna färgen. Om du däremot har en känsligare tapet kan du använda en mirakelsvamp, galltvål eller ett milt diskmedel. Tänk däremot på att vara väldigt försiktig och inte gnugga för hårt, så att tapeten tar skada.

Är bläcket eller tuschen fortfarande våt kan du även ta hjälp av det tidigare nämnda husmorstipset med potatismjöl.

Där har du det – en rad hjälpsamma tips som hjälper dig att få bort fläckar från tapeten!

Överlåt städningen till Flyttfabriken

Är du i färd med att flytta till en ny bostad och önskar hjälp med flyttstädningen? Vänd dig då till oss på Flyttfabriken.

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.