5 tips för dig som ska rengöra kalksten

Kalksten är ett naturligt bergmaterial som blivit mycket populärt under de senaste åren. Det är exempelvis vanligt förekommande i såväl bänkskivor som fönsterbrädor. Här tänkte vi därför berätta mer om hur du gåt tillväga för att rengöra kalksten på bästa sätt!

Så här rengör du kalksten på bästa sätt

En vanlig missuppfattning som många har är att sten är ett okänsligt material. Så är däremot inte fallet. Rengörs kalkstenen på fel sätt kan den bli missfärgad och fläckig. Nedanför berättar vi därför mer om hur du går tillväga för att rengöra en bänkskiva av kalksten:

1. Använd en fuktig microfibertrasa för daglig rengöring

När det kommer till den dagliga rengöringen räcker det att torka av skivan med en fuktig microfibertrasa. Det behövs inga andra medel.

2. Torka upp eventuellt spill direkt

Ett annat tips för att undvika fläckar och missfärgningar är att torka upp eventuellt spill omedelbart, oavsett om du spiller mat eller dryck på skivan.

3. Undvik att skivan kommer i kontakt med sura livsmedel

Likt marmor är kalksten väldigt känsligt för sura livsmedel. Försök därför att undvika att skivan kommer i kontakt med exempelvis citron och andra sura livsmedel.

4. Använd såpa eller milt rengöringsmedel vid grovrengöring

Trots att man är noga med att torka av och hålla efter sin bänkskiva, behöver den en mer noggrann rengöring då och då. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi dig att använda såpa eller ett milt rengöringsmedel. Det är viktigt att välja ett medel som inte har ett lågt pH-värde, då det innebär att det är surt.

5. Torka av skivan med en torr trasa

Efter att du har torkat av bänkskivan – vare sig du använt ett rengöringsmedel eller bara vatten – rekommenderar vi dig att torka av skivan med en torr trasa. På så sätt undviker du att det uppstår vattenfläckar eller ränder.

Vill du få ännu fler städtips?

Spana då in dessa artiklar från vår kunskapsbank:

Ta hjälp av Flyttfabriken

Är du i färd med att flytta till en ny bostad? Då kan du med fördel överlåta flyttstädningen till oss på Flyttfabriken.

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg på Reco.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.