Rengöra kakel – så gör du

Likt alla material kan kakel bli smutsigt. Men hur går man egentligen tillväga för att rengöra sina kakelplattor på bästa tänkbara sätt? Här delar vi med oss av en handfull städknep som hjälper dig att få ett skinande rent kakel.

5 tips när du ska rengöra kakel

Nedanför delar vi med oss av våra bästa tips och råd för att få ett rent kakel, fritt från smuts och beläggningar:

1. Rengör kaklet med jämna mellanrum

Ett av de bästa tipsen för att få ett rent kakel (och slippa mögelpåväxt) är att rengöra plattorna med jämna mellanrum. Ta för vana att rengöra kakelväggar och klinkergolv en gång i veckan!

2. Använd en vatten och såpablandning

Genom att kontinuerligt torka av plattorna med en trasa eller mikrofiberduk slipper du oftast använda starka kemikalier. Det räcker att använda ett milt rengöringsmedel, vilket är skonsamt för både material, plånbok och miljö. Att blanda vatten och såpa brukar vara tillräckligt.

3. Använd en vatten och ättiksblandning

Ett annat husmorstips är att blanda 24-procentig ättika med lika delar vatten. Placera fördelaktigen blandningen i en sprayflaska och spruta den på golv och väggar. Låt verka i ett par minuter innan du torkar av ytan med en fuktig trasa.

4. Glöm inte att rengöra fogarna

Det allra största problemet med kakel och klinker brukar vara fogarna. Här samlas dels smuts men även tvålrester och hudavlagringar, vilka binder fukt och riskerar att leda till otrevlig mögelpåväxt. Framförallt i våtutrymmen!

Tar du för vana att rengöra kaklet en gång i veckan brukar inte ingrodd smuts och mögel hinna uppstå. Skulle så vara fallet så kan vi varmt rekommendera dig att spana in vår tidigare artikel där vi berättar hur du gör för att rengöra dina kakelfogar.

5. Torka av kaklet med en torr trasa

Sist men inte minst rekommenderar vi dig att torka av kaklet med en torr trasa efter rengöringen. På så sätt minskar du risken för att det ska uppstå vattenfläckar, samtidigt som du förhindrar att fukt och väta fastnar i fogarna.

Överlåt flyttstädningen till oss

Är du i färd med att flytta till en ny bostad? Då kan du med fördel överlåta den tids- och energikrävande flyttstädningen till oss på Flyttfabriken.

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg.

Glöm inte att du har rätt till RUT-avdrag när du nyttjar våra tjänster. Tack vare dagens RUT så är kostnaden nästan obefintlig för ett professionellt utförande.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.