Rekommenderat företag 9 år i rad hos reco.se

5 tips när du ska göra rent i ugnen

Vi har tidigare berättat hur du gör för att städa kylskåpet samt hur du rengör din mikrovågsugn. Nu tänkte vi fortsätta på den inslagna vägen och berätta hur du lyckas med ytterligare en uppgift som ingår i flyttstädningen – att göra rent i ugnen.

Så rengör du ugnen steg-för-steg

Att rengöra en ugn är inte särskilt roligt. Det är också därför som de flesta drar ut på denna uppgift in i det längsta. Något som inte är bra eftersom smuts och fett då börjar växa fast ordentligt och är svårare att få bort.

Dessvärre brukar det också bli så att man får bita i det sura äpplet i samband med flyttstädningen, då man är tvungen att göra en grundlig rengöring av hela sitt hem. De flesta ångrar då att man inte tog tag i saken direkt.

Så, hur går man då tillväga för att göra rent i en väldigt smutsig ugn? Nedanför hittar du våra bästa tips för att lyckas med just detta:

1. Blanda såpa och vatten

Såpa är ett effektivt, skonsamt och mångsidigt medel. Börja med att göra en såpblandning bestående av såpa och varmt vatten. Häll sedan ner blandningen i en blomspruta (eller gör den direkt i blomsprutan).

2. Applicera blandningen

Nästa steg är att speja hela ugnen med såpblandningen. Spruta på rikligt med vatten och såpa och skrubba sedan ut blandningen med hjälp av en svamp. Stäng sedan ugnsluckan och vrid upp till 100–150 grader.

3. Låt blandningen verka

Därefter är det bara att vänta i cirka 15–20 minuter medan blandningen och ugnen värms upp. Öppna sedan luckan och låt ugnen svalna i ungefär 5–10 minuter, eller till dess att du inte bränner dina fingrar.

4. Skrubba bort all smuts

När du inte riskerar att bränna dig kan du gå på med en fuktig svamp. Gnugga ordentligt för att avlägsna såpblandningen tillsammans med all smuts och allt fett. Vid behov kan du även gå på med mer såpa och vatten medan du skrubbar.

5. Upprepa vid behov

Har ugnen inte rengjorts på länge kan det vara så att all smuts och allt fett inte försvinner vid första försöket. Då är det bara att upprepa samma process en gång till!

Det går också att testa använda sig av vinäger. Fyll en ugnsfast skål, form eller liknande med vinäger. Ställ sedan in skålen i ugnen och vrid upp till 50–75 grader. Låt stå i minst 30 minuter. Torka sedan av alla ytor med en fuktig trasa. Använd även såpblandningen vid behov.

Överlåt flyttstädningen till Flyttfabriken

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du gör rent i ugnen. Kom däremot ihåg att detta bara är en av de många uppgifter som ska genomföras i samband med en flyttstädning. Om du vill få mer tid över till annat, kan du med fördel överlåta flyttstädningen till oss på Flyttfabriken!

Vi erbjuder professionell städning med 100% nöjd-kund-garanti. Vi utför städuppdrag inom hela Stockholm med omnejd och har genom åren hjälpt tusentals kunder som ger oss högsta betyg på Reco.

Läs mer om vår flyttstädning, skicka oss en offertförfrågan eller kontakta oss vid eventuella frågor eller funderingar. Vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.