Lyftteknik – så gör du för att lyfta rätt

Planerar du att lyfta tunga föremål som kassaskåp eller möbler? Då är det av största vikt att du använder dig av rätt lyftteknik, annars löper du stor risk att skada dig. Låt oss därför berätta mer om hur du gör för att lyfta på ett korrekt och ergonomiskt sätt!

 

Därför är det viktigt att lyfta rätt

Innan vi berättar mer om hur du går tillväga för att göra ergonomiska lyft, tänkte vi redogöra för varför det är så viktigt att lyfta rätt samt vilka risker som finns när man gör fel. I korta drag så löper du en stor risk att råka ut för allvarliga belastningsskador om du gör felaktiga lyft.

Några av de vanligaste belastningsskadorna inkluderar ryggproblem och skador som låsningar, muskelbristningar och stelhet. Men även problem med axlar, armbågar, ben, knän, nacke och handleder är vanligt förekommande. är vanligt förekommande.

Sammantaget kan felaktiga lyft resultera i allvarliga skador på kroppens rörelseorgan, det vill säga, muskler, leder, ligament och senor. Problemen kan vara både kort- och långvariga och begränsa din levnadskvalitet på ett negativt sätt.

Så lyfter du på ett ergonomiskt och rätt sätt

Som du säkerligen märkt så finns det många potentiella konsekvenser av att lyfta fel. Konsekvenser som kan följa med dig i resten av livet om du har otur. När du ska göra tunga lyft gäller det därför att anamma en ergonomisk lyftteknik:

1. Ställ dig framför föremålet som ska lyftas

Det första steget är att ställa dig framför det föremål som ska lyftas. Här är det viktigt att du inte står för långt bort, utan så nära som möjligt. Se även till att du står stadigt och har benen lätt bredbent.

2. Böj på knäna och håll ryggen rak

När du väl har intagit en bra position framför föremålet som ska lyftas, är det dags att greppa det. Här är det viktigt att du endast böjer på dina knän och håller ryggen rak. Tänk att du ska se ut som en tyngdlyftare.

3. Lyft och låt benen göra jobbet

Därefter är det dags att lyfta föremålet. Här är det viktigt att fortsätta hålla ryggen rak och istället böja på knän och höfter. Tänk även på att låta benmusklerna göra det största jobbet.

4. Bär föremålet nära kroppen

När du väl lyfter föremålet är det viktigt att bära det så nära kroppen som möjligt. Du bör även tänka på att inte vrida kroppen samtidigt som du lyfter.

5. Ställ ner föremålet försiktigt

Sist men inte minst är det dags att ställa ner föremålet. Något som bör göras med största försiktighet. Även här är det viktigt att tänka på att hålla ryggen rak. Böj på benen på samma sätt som när du tog upp föremålet.

Avslutningsvis

Vi hoppas att du nu har bättre koll på hur du anammar en bra lyftteknik och därav förhindrar belastningsskador i rygg, axlar, armbågar, ben, knän, nacke och handleder är vanligt förekommande.

Överlåt de tunga lyften till oss

Att göra tunga lyft på egen hand medför, som tidigare nämnts, ökade risker för belastningsskador. Även om du använder en ergonomisk lyftteknik så är det lätt hänt att man gör något felaktigt och skadar sig. Om du vill slippa detta och istället få mer tid över till annat, kan du med fördel överlåta de tunga lyften till oss på Flyttfabriken!

Hos oss kan du exempelvis få hjälp med bohags- eller kontorsflytt, magasinering och pianoflytt. Läs mer om vår flytthjälp eller skicka oss en offertförfrågan, vi ser fram emot att höra från dig.

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.

Har du frågor eller funderingar?

Då är du varmt välkommen att kontakta oss! Vi är ett glatt och härligt gäng som har hjälpt både privatpersoner och företag att förenkla sin flyttprocess sedan 2008.