9 tips för en lyckad kassaskåpsflytt

Att flytta ett kassaskåp är inte den lättaste uppgiften. Inte minst om vi pratar om ett större skåp som väger hundratals kilo. Med det sagt så tänkte vi i denna artikel dela med oss av nio tips för en lyckad kassaskåpsflytt samt berätta mer om hur vi på Flyttfabriken kan hjälpa dig.

Så lyckas du flytta ett kassaskåp själv

Kassaskåp väger oftast hundratals kilo. Som om detta inte vore nog är de många gånger stora och otympliga, vilket gör dem ännu svårare att flytta. Med rätt förberedelser, redskap och teknik är det däremot möjligt att genomföra en kassaskåpsflytt på egen hand. Nedanför hittar du våra bästa tips för att lyckas med detta:

1. Se till att det är fritt fram

Det första du bör göra är att städa undan i det rum som skåpet står i samt i de utrymmen som det ska bäras igenom. När du bär på ett kassaskåp som väger hundratals kilo vill du inte snubbla på någonting som är i vägen, tappa skåpet och i värsta fall skada dig själv och din bostad. Ska skåpet flyttas till en ny plats? Se då till att städa undan även där.

2. Säkerställ att skåpet kan bäras den tänkta vägen

Nästa steg i förberedelserna är att kontrollera så att skåpet kan bäras den tänkte vägen. Kontrollera så att dörrkarmarna är tillräckligt breda, att det inte är några trappor som är för branta eller några krön som är för snäva.

3. Kontrollera så att skåpet inte är fastbultat

Innan du kan börja lyfta skåpet så bör du kontrollera att det inte är fastbultat i golvet, väggen eller både och. Eventuella bultar måste såklart tas bort. Var försiktig så att du inte skadar skåpet eller ditt hem.

4. Plocka bort dörren

På en del kassaskåp har du möjlighet att plocka bort dörren. Något som dels kan ge dig och dina vänner ett bättre grepp och därav underlätta själva lyftet, men även göra skåpet betydligt lättare. Genom att ta lös dörren kan du bli av med så mycket som 1/3 av vikten. För att plocka bort dörren låser du upp kassaskåpet, öppnar dörren 90 grader och lyfter sedan rakt upp. Notera däremot att vissa skåp har gångjärnen på insidan. På dessa går det inte att ta bort dörren.

5. Se till att vara tillräckligt många

Därefter vill du ringa några av dina starkaste vänner. Att flytta ett kassaskåp på hundratals kilo är ingenting man gör på egen hand. Vi rekommenderar att man är åtminstone 2–3 personer. Beroende på skåpets vikt kan man behöva vara ännu fler.

6. Överväg att använda redskap

Att lyfta flera hundra kilo innebär stora risker. Även för den mest vältränade kan risken för att skada sig vara stor. En rekommendation är därför att ta hjälp av redskap som underlättar lyftet och flytten. Lämpliga redskap kan vara en säckkärra/pirra, förutsätt att skåpet får plats på en sådan. Då slipper ni även lyfta lika mycket, utan kan istället rulla skåpet. Kan inte en pirra användas rekommenderar vi att ni investerar i bärselar.

7. Ta det försiktigt

Under samtliga moment rekommenderar vi er att ta det försiktigt. Stressa inte, utan ta ett steg i taget. Stanna även och ta pauser då och då. Det sista ni vill göra är att stressa så pass mycket att någon blir trött eller tappar koncentrationen, vilket kan leda till att skåpet åker i backen och någon skadar sig.

8. Fäst skåpet vid transport

När ni ska transportera ditt kassaskåp, antingen till ditt nya hem eller också till tippen, är det oerhört viktigt att ni surrar fast det. Det sista ni vill är att ha ett kassaskåp på hundratals kilo som åker omkring i bilen eller på släpet.

9. Inse era begränsningar

Om du, eller dina vänner, någon gång känner att kassaskåpsflytten är ett alldeles för stort åtagande, bör ni lyssna på er magkänsla. Vid minsta lilla osäkerhet bör ni stanna upp och överlåta arbetet åt en flyttfirma. Annars finns en betydande risk att skada dig själv, din egendom eller dina vänner. Och det vill man såklart inte!

Låt oss flytta ditt kassaskåp

Om du vill slippa kånka hundratals kilo och allt vad det innebär, kan du istället låta oss på Flyttfabriken flytta ditt kassaskåp. Vi har många års erfarenhet av tunga lyft och vi besitter den kompetens och de redskap som behövs för ett lyckat arbete. Vi arbetar inom hela Stockholm men har även möjlighet att ordna flytt och transporter i övriga Sverige eller världen. Kontakta oss redan idag för en kostnadsfri offertförfrågan.

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt.