9 tips när du ska flytta tunga föremål

Att flytta tunga föremål kan vara utmanande. Inte minst om man ska ge sig på den uppgiften på egen hand. I denna artikel tänkte vi därför dela med oss av nio tips när du ska flytta tunga föremål samt berätta mer om hur vi på Flyttfabriken kan hjälpa dig med detta!

Att tänka på när du ska flytta tunga föremål

Som tidigare nämnts kan det vara mycket utmanande att flytta tunga föremål på egen hand. Förutom att de väger mycket kan de också vara otympliga, vilket gör dem svåra att greppa och lyfta på ett säkert sätt.

Utöver detta så finns det också en överhängande chans att du antingen skadar de föremål som ska flyttas, lokalerna som de står i eller, i värsta fall, dig själv. Nedanför följer därför våra bästa tips till dig som ska flytta tunga föremål:

1. Säkerställ att det inte finns några hinder

Först och främst rekommenderar vi dig att säkerställa att det är fritt fram i bostaden. Med andra ord att det inte finns någonting som är i vägen. Om det tunga föremålet ska flyttas till en annan plats bör du även säkerställa att det är fritt fram även där.

2. Överväg om föremålet behöver emballeras

En del föremål är väldigt ömtåliga och kan därför behöva emballeras innan de flyttas. Fundera därför på om så är fallet med ditt föremål.

3. Se till att vara tillräckligt många

Vad anser vara ett tungt föremål kan ju såklart variera från person till person. Ska du däremot flytta någonting som väger hundratals kilo så gäller det att ta hjälp av några starka vänner. Vi rekommenderar att man är minst 2–4 personer, beroende på vad föremålet väger.

4. Överväg att använda rätt redskap

Om föremålet i fråga väger hundratals kilo kan det däremot vara nödvändigt att ta till ytterligare redskap. Det kan handla om en pirra, en bärsele eller något annat redskap som underlättar lyft och flytt.

5. Lyft ergonomiskt

Har du och dina kamrater bestämt er för att lyfta det tunga föremålet är det viktigt att ni lyfter det på ett ergonomiskt sätt. Gör ni inte detta riskerar ni att skada rygg, nacke, axlar eller andra kroppsdelar.

När man lyfter så bör man tänka på att ”lyfta med benen”. Försök alltid att hålla ryggen rak, greppa föremålet med lätt böjda armar och sedan lyfta försiktigt, fortfarande med ryggen helt rak.

Fler tips på hur du lyfter ergonomiskt hittar du i vår artikel ”Lyftteknik – så gör du för att lyfta rätt”.

6. Avsätt tillräckligt med tid

De flesta som ska flytta tunga föremål själv tar hjälp av några starka vänner. Man ringer upp säger ”har du möjlighet att hjälpa mig att flytta ett par saker, det går fort”. Risken med detta är att man inte avsätter tillräckligt med tid för uppdraget och istället stressar sig igenom det.

Att stressa i samband med tunga lyft är ingenting vi rekommenderar. Risken är då väldigt stor att man gör misstag och att någon skadar sig. Se därför till att avsätta tillräckligt med tid, gärna mer än vad du initialt tänkt dig.

7. Inse era begränsningar

När man ska lyfta tunga saker är det lätt hänt att man blir övermodig och tänker att ”det här fixar vi”. Märker du eller dina vänner att det är alldeles för tungt när ni väl har börjat flytta föremålet i fråga, bör ni inse era begränsningar och sluta. Ta professionell hjälp. Det är inte värt att skada sig.

8. Var försiktig när ni lastar

Ska föremålet köras till en ny bostad eller ska det slängas på tippen? Då bör ni vara mycket försiktiga när ni lastar sakerna på släpvagnen, i skåpbilen eller liknande. Här kan det nämligen vara risk att man vrider på sig i samband med lyftet, blir tvungen att arbeta i nivåskillnader och annat som kan göra att man skadar sig.

9. Se till att allt sitter fast ordentligt

Sist men inte minst är det väldigt viktigt att föremålet är fastsurrat ordentligt på släpet eller i bilen. Det sista du vill är att ha hundratals kilon som flyger omkring mitt under färden. Ett tips är att använda spännband för att hålla föremålet på plats.

Överlåt flytten till Flyttfabriken

Att flytta tunga föremål på egen hand är ingenting vi rekommenderar. Risken att du skadar föremålet, bostaden eller dig själv är alldeles för stor. Ett bättre alternativ är att överlåta arbetet till en erfaren flyttfirma som har den erfarenhet och de redskap som krävs.

Vi på Flyttfabriken hjälper dig gärna med tunga lyft och flyttar. Genom åren har vi hjälpt tusentals stockholmare som varit mycket nöjda med vårt arbete. Det är också därför som vi har det höga betyget 4.8/5 på Sveriges största jämförelsesajt, Reco.

Om du också önskar hjälp med flytten är du varmt välkommen att skicka oss en offertförfrågan eller också kontakta oss om du har några funderingar. Varmt välkommen!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.