Rekommenderat företag 9 år i rad hos reco.se

Flytta piano – så gör du för att lyckas

Att flytta ett piano eller en flygel är ingen enkel uppgift. Det handlar trots allt om föremål som hundratals kilon samtidigt som de är otympliga. Med rätt knep kan du däremot lyckas med uppgiften på egen hand. Vi tänkte därför dela med oss av nio hjälpsamma tips till dig som tänkt flytta ett piano själv!

Tips när du ska flytta ett piano själv

Som tidigare nämnts är det ingen enkel uppgift att flytta ett piano eller en flygel på egen hand, om än det är fullt genomförbart med rätt teknik och planering. Med följande tips lyckas du förhoppningsvis med denna bedrift:

1. Planera flytten in i minsta detalj

Förberedelsen är alltid a och o. Inte minst om man ska flytta något så stort och tungt som ett piano. Börja med att ta bort möbler eller andra föremål som kan vara i vägen. Det är bäst att ha en fri väg så att varken du eller pianot kommer till skada.

Finns det flera potentiella vägar som pianot kan bäras ut genom? Kontrollera i så fall vilken utav dem som är bäst, d.v.s. vilken som har minst trappor, hinder och andra utmaningar. Mät även hur stort pianot är och säkerställ att det kommer igenom alla dörröppningar, korridorer och liknande.

2. Ta hjälp av några starka vänner

Vanligtvis kan för många kockar i en soppa vara en dålig idé. Så är däremot inte fallet när det kommer till denna uppgift. Vi rekommenderar att ni är minst fyra personer som hjälps åt att flytta pianot, men gärna ännu fler.

Dels gäller det att ni är tillräckligt många som lyfter och kånkar, men det kan också vara en bra idé att ha minst en person som dirigerar och säkerställer att ni inte stöter emot några kanter eller liknande.

3. Använd bärselar

När man ska lyfta och bära så pass tunga och otympliga föremål så kan det vara fördelaktigt att använda redskap som underlättar arbetet. Ett av de redskap som kan användas för att underlätta vid tunga lyft är s.k. bärselar (eller bärremmar som de också kan kallas).

4. Använd transportplattor

Ett annat tips är att ta hjälp av s.k. transportplattor. Precis som namnet antyder är det små plattformar som är försedda med hjul. Genom att placera en platta på vardera ände av pianot kan ni enkelt och smidigt rulla det, förutsatt att det inte finns några trappor eller andra hinder.

Tänk däremot på att vara väldigt försiktiga om ni väljer att använda transportplattor. Pianot är som bekant väldigt tungt och riskerar således att ställa till med problem om golvet exempelvis lutar.

Få heller inte för dig att försöka ersätta transportplattorna med skateboards eller liknande!

5. Använd en pianomatta

Det sista redskapet som vi kan rekommendera er att använda är en s.k. pianomatta. Precis som namnet antyder är det en stor matta med rejäla remmar runtom (liknar bärselar). På så sätt blir lyftet enklare samtidigt som ni inte riskerar att repa golvet.

6. Arbeta på ett ergonomiskt sätt

Även om man tar hjälp av redskap så är det viktigt att man arbetar på ett ergonomiskt sätt. Vid såhär tunga lyft är det lätt hänt att man skadar rygg och nacke, inte minst om man saknar erfarenhet från denna typ av arbete.

Det viktigaste att tänka på är att alltid hålla rygg och nacke så rak som möjligt. Böj istället på benen och använd kraften från ben, bål och armar i samband med lyftet.

Du hittar fler tips i vår tidigare artikel ”Lyftteknik – så gör du för att lyfta rätt”.

7. Låt det ta den tid det tar

I samband med en flytt är det lätt hänt att man är stressad. Man har en tid att passa och vill helst att allt ska gå så snabbt som möjligt. Vid en pianoflytt är det däremot inte läge att stressa!

Låt det istället ta den tid det tar. Avsätt en hel dag för uppgiften. Stressar ni ökar chansen för att skada er själva eller pianot.

8. Var försiktig under transporten

Att få ut pianot från bostaden är tyvärr bara den första utmaningen. Väl ute måste det nämligen lastas på ett släp eller i en flyttbil och därefter transporteras till den nya bostaden. I och med att pianon och flyglar är så pass tunga finns det mycket som kan gå fel. Se därför till att surra fast det ordentligt och köra försiktigt!

9. Inse era begränsningar

Skulle det vara så att arbetet känns alldeles för tungt gäller det att inse sina begränsningar. Det är inte värt att slita ut sig och riskera såväl fysiska som materiella skador bara för att man gett sig tusan på att flytta ett piano. Då är det bättre att överlåta arbetet till någon annan!

Ta hjälp av Flyttfabriken

Även om det är fullt möjligt att flytta ett piano på egen hand, är det ingenting som vi rekommenderar dig att göra. Risken att skada dig själv, dina vänner, din bostad eller ditt piano är alldeles för stor. Ett bättre alternativ är att överlåta uppgiften till oss på Flyttfabriken!

Vår kompetenta personal har lång erfarenhet av tunga lyft och besitter även alla de redskap som krävs för en lyckad pianoflytt. Vi erbjuder denna tjänst från 3300 kronor, vilket däremot förutsätter att flytten sker inom Storstockholm samt att pianots vikt ej överskrider 150 kg. Max tre trappor får finnas på respektive adress (hämtning/lämning).

I samband med vår ordinarie flytthjälp kan vi erbjuda denna tjänst för 1000 kronor. För att få exakta prisuppgifter rekommenderar vi dig att skicka oss en offertförfrågan. Vi ser fram emot att höra från och hjälpa dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.