9 tips när du ska flytta möbler

Att flytta möbler kan vara lättare sagt än gjort. Inte nog med att möblerna kan vara tunga och otympliga, kan de också vara mycket ömtåliga. Det gäller därför att du hanterar dem på rätt sätt i samband med flytten. Vi tänkte därför dela med oss av nio smarta tips när du ska flytta möbler samt berätta mer om hur vi Flyttfabriken kan hjälpa dig med detta.

Att tänka på när du ska flytta möbler själv

Att flytta möbler kan, som tidigare nämnts, vara en svår uppgift att lösa på egen hand. De flesta möbler är nämligen väldigt tunga och otympliga. Inte minst om det gäller äldre möbler som är tillverkade av massivt material.

Som om detta inte vore nog är många möbler ömtåliga. De kanske vara mycket värdefulla. Både när det kommer till pengar och det sentimentala värdet. Något som kan ställa till problem om du planerar att flytta möblerna själv.

För att underlätta din möbelflytt tänkte vi dela med oss av nio smarta tips som kommer väl till hands:

1. Ta isär möblerna (om möjligt)

Att hantera delar av en möbel är mycket enklare än att hantera en hopmonterad sådan. Om du vill underlätta flytten kan det därför vara en god idé att ta isär dina möbler, förutsatt att möjligheten finns.

Den enda nackdelen med detta är att du istället blir tvungen att lägga en massa tid och energi på att demontera och montera möblerna. Du får därför göra en avvägning för att se vilket alternativ som passar just dig bäst.

2. Plocka bort ben och liknande

Om än du inte vill ta isär stora möbler kan det vara fördelaktigt att ta bort ben och liknande från stolar, bord och byråer. Något som dels gör möblerna enklare att hantera samtidigt som du slipper riskera att benen bryts av under lyft eller transport.

3. Se till att ha fri väg

Innan du börjar att lyfta ut möblerna från hemmet, bör du säkerställa att det inte finns några föremål ivägen. På så sätt kan du arbeta effektivt samtidigt som du slipper riskera att ramla. Något som kan sluta illa för såväl dig som möblerna.

4. Var tillräckligt många

Något annat som du bör tänka på är att använda tillräckligt med manskraft. Undvik att lyfta stora och tunga möbler på egen hand. Ta hjälp av vänner och bekanta. Gärna fler än vad du initialt tänkte. Det är inte ovanligt att möblerna väger mer än vad man tror.

5. Lyft på rätt sätt

När det väl är dags att bära ut möblerna är det viktigt att ni lyfter dem på rätt sätt. Försök alltid att ha ryggen rak och böj istället på benen när ni ska lyfta något från marken. På så sätt minskas skaderisken. Fler tips hittar du i vår artikel om lyftteknik.

6. Ta hjälp av olika redskap

Som tur är finns det olika redskap och hjälpmedel som kan underlätta när du ska flytta stora och tunga möbler. Det kan handla om allt ifrån bärselar till säckkärror och smarta glidplattor. Nackdelen med detta är att vissa redskap kan vara dyra att inhandla, samtidigt som de troligtvis bara kommer användas en gång.

7. Inse era begränsningar

Trots att man är många och tar hjälp av olika redskap kan det vara så att möblerna är för tunga för att hanteras på egen hand. Om ni upptäcker att möblerna kännas alldeles för tunga och svårhanterliga bör ni lämna dem och överlåta arbetet till en professionell flyttfirma. Inse era begränsningar, helt enkelt!

Det är helt enkelt inte värt det att skada sig själv, möblerna eller något annat i hemmet bara för att man har gett sig tusan på att man ska genomföra möbelflytten på egen hand.

8. Emballera och spänn fast möblerna

Därefter skulle vi rekommendera dig att emballera och spänna fast möblerna när de står i lastbilen eller släpet som de ska transporteras på. Detta för att minska risken för skador under transporten. Tips på hur du lyckas med detta hittar du i vår artikel ”Packa flyttbil – så gör du”.

9. Kör försiktigt

När möblerna väl står i flyttbilen eller på släpet samt är fastspända ordentligt, är det dags att bege sig. Tänk däremot på att köra försiktigt!

Överlåt möbelflytten till Flyttfabriken

Att flytta möbler på egen hand kräver mycket tid och energi, samtidigt som risken för skador är förhållandevis stor. Om du vill slippa alla dessa problem och få mer tid över till annat, kan du med fördel överlåta möbelflytten till oss på Flyttfabriken.

Vi erbjuder professionell och effektiv flytthjälp till konkurrenskraftiga priser. Läs mer om vår flytthjälp eller kontakta oss redan idag. Vi ser fram emot att hjälpa dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.