Hur packar jag ömtåliga saker?

I samband med en flytt är det mycket som ska packas. Många föremål, exempelvis porslin, är extra ömtåliga och kräver därför lite särskilt handhavande. Låt oss därför berätta mer om hur du går tillväga för att packa ner ömtåliga saker på bästa sätt!

9 tips när du ska packa ömtåliga saker

Som tidigare nämnts kräver ömtåliga föremål lite extra omtanke i samband med flyttpackningen. Nedanför hittar du våra bästa tips för att packa ner dessa saker, utan att de går sönder:

1. Packa ner ömtåliga saker var för sig

Det allra första du bör tänka på är att packa ner ömtåliga saker som porslin enskilt. De bör alltså inte vara i samma kartong som din övriga inredning. Packa de i egna flyttkartonger!

Förutom porslin från köket kan det handla om lampor, glasprydnader och andra liknande föremål. Oavsett vad det gäller så rekommenderar vi dig att packa ner de tillsammans, var för sig.

2. Tänk på att inte packa för tungt

Porslin som tallrikar, ugnsformar och liknande väger en hel del. När du väl packar dem tillsammans i en och samma kartong, märker du troligtvis snabbt att kartongen blir väldigt tung. Och här gäller det att tänka till så att man inte packar för tungt, då botten riskerar att ge vika när man väl lyfter upp den.

Ett bra tips är därför att dela upp porslinet och andra ömtåliga föremål i flera kartonger. Hellre en för mycket än en för lite. Det sista du vill är att packa för tungt!

3. Emballera kartongens botten

Så, nu när det väl är dags att packa ner dina ömtåliga saker i kartonger, kan det vara bra att lägga ner några hopskrynklade packpapper i kartongens botten. På så sätt får du extra dämpning och ett extra skydd för ditt ömtåliga gods.

4. Packa ner föremålen en och en

När kartongbotten väl är emballerad är det dags att börja packa ner de ömtåliga föremålen. Här rekommenderar vi dig att packa ner dem en och en. Se även till att linda in sakerna med två lager papper för bästa skydd.

Som exempel kan du börja med att packa ner tallrikarna, var för sig och inlindade i två lager papper. Stapla dem sedan vertikalt i lådan. Upprepa sedan samma process för glas och övriga föremål. Packa ned dem var för sig, emballerade i papper.

5. Tänk på var du placerar föremålen

I samband med att du packar ner bör du även tänka på var du placerar olika föremål. Tallrikar, ugnformar och annat som inte är lika ömtåligt, bör placeras längst ner i lådan. Vinglas och andra mycket ömtåliga saker bör antingen placeras i en egen kartong eller också läggas ovanpå tallrikarna.

6. Lägg tavlor och speglar på högkant

När det kommer till mindre tavlor och speglar (som ryms i en kartong) bör dessa placeras på högkant, emballerade i två lager bubbelplast och papper. Lägg dem aldrig med bak- eller framsidan neråt. Chansen är då stor att de går sönder.

Tavlor och speglar som inte ryms i en kartong packas på sidan om, inslagen i två lager bubbelplast och papper.

Missa inte heller vår tidigare artikel ”Packa spegel vid flytt – så gör du”, där vi delar med oss av ännu fler hjälpsamma tips.

7. Märk upp lådorna

När du väl har fått ner allt i flyttkartongerna är det dags att märka dem. På så sätt blir det lättare att hantera och packa upp allt i ditt nya hem.

När du väljer att överlåta din flytt till oss på Flyttfabriken får du låna flyttkartonger av oss. Eftersom vi återanvänder samtliga av våra kartonger, främst för att göra minsta möjliga miljöpåverkan, kan det finnas markeringar från tidigare uppdrag. Dessa stryks då över och byts ut med era egna etiketter. Tänk på att märkningen ska göras på en speciell plats på kortsidan av kartongen. På så sätt är markeringarna alltid synliga genom hela flyttprocessen.

8. Var försiktig när du lyfter

Oavsett hur noga du packat ner dina ömtåliga saker, finns det en chans att de går sönder i samband med att du lyfter lådorna. Det är lätt hänt att man stöter i väggar, kanter och annat med stor kraft. Se därför till att alltid vara extra försiktig när du ska lyfta kartonger med ömtåliga föremål!

Vi har tidigare sammanställt en artikel där vi berättar hur du lyfter rätt. Här hittar du alla tips och råd som du tänkas behöva för att inte skada dig i samband med tunga lyft.

9. Se till att kartongerna sitter fast under transport

Sist men inte minst är det oerhört viktigt att kartongerna inte kan flyttas runt i bakluckan eller på släpet under transporten. Se till att de sitter fast, ordentligt.

Där har du det – våra nio bästa tips när du ska packa ömtåliga saker!

Överlåt din flytt till oss

Som du kan se finns det väldigt mycket att tänka på i samband med en flytt. Och då har vi ändå bara pratat om nerpackningen av ömtåliga saker. För att underlätta flytten och få mer tid över till annat, kan du med fördel överlåta arbetet till oss på Flyttfabriken.

Vi hjälper dig i den utsträckning som önskas och har därför möbelmontörer, packmästare, expressarbetare, chaufförer och flertalet lastbilar och fordon i olika storlekar till förfogande. Vi utför arbeten inom hela Stockholm men har även möjlighet att ta hand om långdistansflytter.

Läs mer om vår flytthjälp eller skicka en offertförfrågan redan idag, vi ser fram emot att höra från dig!

Behöver du vår hjälp?

Vi hjälper dig med flytthjälp och flyttstädning på ett professionellt och tryggt sätt. Ring oss på 08 51 51 00 99 eller begär en offert.